9. 9. 2011

Tomb Raider 1 - Příběh & souhrn

    

     První díl ze série Tomb Raider vydal Eidos Interactive v listopadu roku 1996. Ve hře se setkáváme s dobrodružstvím britské archeoložky Lary Croft, která pátrá po legendárním artefaktu z bájné Atlantidy zvaném Potomek (Scion). Tomb Raider byla první počítačová hra s ženskou hrdinkou v hlavní roli a jako první představila pohled kamery z třetí osoby. Ovlivnila tak budoucí vývoj akčních adventur na několik let dopředu.

     Lara Croft, dcera Lorda Henshingly Crofta, vyrůstala v aristokratickém prostředí obklopena bohatstvím a přepychem. Až do té doby než letadlo, ve kterém se vracela z lyžařské dovolené, havarovalo a ona jako jediná přeživší se o sebe musela sama v divočině postarat. To ji ovlivnilo natolik, že už nadále nemohla snést bezstarostný svět britské aristokracie a místo toho se stala dobrodruhem.

     Lord a Lady Croftovi se nemohli smířit s tím, že Lara odmítá život, který pro ni zamýšleli, a velmi brzy se jí zřekli. Lara se dala na psaní knih o svých objevech, aby mohla financovat své cesty. Proslavila se objevením několika důležitých archeologických nalezišť, stejně tak jako zabitím Sasquatche.

     Právě krátce po objevu Sasquatche je Lara kontaktována Jacqueline  Natlou, ředitelkou Natla Technologies, která ji chce najmout pro získání části Atlantského Potomka z neobjevené hrobky v peruánských Andách. Lara jakožto věčný dobrodruh nabídku přijímá, nicméně brzy zjišťuje, že není  jediná, kdo si na artefakt brousí zuby, a že její nová zaměstnavatelka není tak  úplně tou osobou, za kterou se vydává.

     Během svých průzkumů čelí Lara smrtícím nástrahám, nebezpečným nepřátelům, komplikovaným hádankám a hlavně -  mocným bossům.  Hráčovým úkolem je provést Laru rozsáhlými, spletitými levely a najít artefakt,  o který usiluje. Hra se zaměřuje především na hlavolamy a objevování, ale užijete si v ní i značnou dávku akce.
Lařin pohyb byl přizpůsoben jejímu prostředí a umožňuje jí interakci s různými objekty. Pohyby zahrnují běh, chůzi, skoky, kotouly do stran, kroky do stran, plavání, kotoul o 180°, ručkování po římsách a pohybování těžkými předměty.  Lara umí předvést také speciální akrobatické pohyby: stojku a šipku do vody.

     V arzenálu má Lara k dispozici dvě pistole s neomezenou municí. Další zbraně můžete nalézt během hry, a sice brokovnici, pistole Magnum a Uzi. Ve hře má Lara pouze jeden oblek, ten se stal jejím tradičním poznávacím znakem: modrošedý top, hnědé kraťasy, boty a parádní batůžek.
Tomb Raider byl původně k dispozici na třech platformách: PC, Playstation, Sega Saturn a Mac, nyní si ho můžeme stáhnout z Playstation Network na PSP a PS3.








Žádné komentáře:

Okomentovat